Banner Satpower

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Internet via de satelliet

Inhoud van deze pagina:
Wat is het || Wat hebben we nodig en wat kost het || De alternatieven

Schotel voor satelliet internet

Een schotel voor twee-weg internet over de satelliet in gebruik op een Spaanse camping.

Internet via een satellietverbinding bestaat al jaren, maar is nooit erg populair geworden bij de individuele reiziger. Te duur en te omslachtig. Maar er is beweging in de markt, waardoor internet via de satelliet voor de reiziger een serieuze optie lijkt te worden.

Wat is het?

Om te kunnen communiceren met een satelliet is een schotelantenne nodig. In dat opzicht verschilt internet via de satelliet niet van televisie via de satelliet. Het grote verschil zit in het feit, dat televisie een een-weg signaal is, maar voor internet is een twee-weg signaal nodig. Bij televisie kijken we passief naar wat ons wordt aangeboden (we ‘downloaden’ alleen maar), maar bij internet moeten we actief met de satelliet kunnen communiceren. (we moeten ook kunnen ‘uploaden’). Om dat mogelijk te maken, beschikt een schotel voor satelliet internet niet alleen over een ontvangstmodule (LNB), maar ook over een zendmodule.

Wat hebben we nodig en wat kost het?

Schotel voor satelliet internet, detailBehalve de schotel met LNB plus zendmodule is een modem en wat klein spul als kabel en bevestigingsmateriaal nodig, de ‘hardware’. En verder natuurlijk de medewerking van een provider, die de verbinding met de satelliet verzorgd. Er hoeft geen software geïnstalleerd te worden, elke computer kan op het modem worden aangesloten. De eenmalige investering in hardware varieert op dit moment in prijs van omstreeks 300 tot meer dan 500 euro, afhankelijk van de gekozen provider en het abonnement. Een abonnement is verkrijgbaar vanaf ongeveer 26 euro per maand. Voor dit bedrag krijgt u 2,4 Gb dataverkeer per maand met een download snelheid van maximaal 3,6 Mbps en upload snelheid van maximaal 0,384 Mbps. Deze snelheden zijn hoog genoeg voor een redelijk normale internetervaring. 2,4 Gb dataverkeer is voldoende voor normaal particulier internetgebruik, tenzij u een grote fan bent van Youtube en dergelijke streaming toepassingen. In alle gevallen is een Fair Use Policy (FUP) van kracht. Wie binnen het vastgesteld tijdsbestek meer dataverkeer genereert dan de FUP toelaat, wordt geconfronteerd met lagere snelheden. Het sluitstuk is het vrijschakelen van de verbinding door de provider nadat schotel en modem zijn geïnstalleerd. De eenmalige kosten hiervan variëren van ongeveer 30 tot 100 euro.

De ontvangstmodule (Low Noise Block-down-converter LNB) en de zendunit (Block Up Converter BUC) zijn op deze foto goed zichtbaar.

De alternatieven

De twee alternatieven voor internet per satelliet zijn internet via een draadloos wifi netwerk van –bijvoorbeeld- de camping of internet via een draadloos breedbandmodem van een telefoonaanbieder. Door de krachtige daling van de kosten per maand is internet via de satelliet een serieus alternatief voor het breedband modem van de telefoonaanbieders geworden. Tegen gratis wifi is natuurlijk geen enkele prijsconcurrentie mogelijk, maar deze verbindingen blijken vaak overbelast, traag en/of slecht beveiligd. Kiezen blijft moeilijk! Maar wie niet opziet tegen de investering, haalt met satelliet internet een betrouwbare verbinding in huis, die ook geschikt is voor goedkoop bellen via internet en de ontvangst van televisie. Drie vliegen in een klap dus.

Info op internet:

Satpower
Tooway
Onastra