Fundadore Travels - Het andere Italië


Spanje Costa Blanca

Appartement 150 mtr.v.h.strand, wifi, Ned.TV, op het zuiden.€ 735,00 per maand.


 

 

Klimaat

De onderstaande informatie gaat vooral over de Middellandse Zee, omdat dat de belangrijkste overwinterbestemming is. De opmerkingen over de gemiddelde temperatuur, de lokale verschillen en de wispelturigheid van de weergoden gelden overal.

Zonnen!
Playa de Levante, Benidorm. Zo gauw de zon schijnt, kan de bikini uit de koffer. Op de thermometer staat 16 graden, maar in de zon is het heerlijk!

Gemiddelde temperatuur

“Meer zon” is de belangrijkste reden om te kiezen voor overwinteren. Rond de Middellandse Zee is het wat dat betreft in de winter een stuk aangenamer dan in Nederland en België. Dat heeft -meer dan met de gemiddelde temperatuur- te maken met de hogere zonnestand. Nederland ligt (grofweg)  op 52 graden noorderbreedte, de Middellandse Zee op 38. Gemiddeld staat de zon er dus zo’n 14 graden hoger dan bij ons. En dat verschil merkt u elke dag. Als de zon schijnt is het voor ons gevoel meteen lente, ook in januari! Om deze reden is de ‘gemiddelde temperatuur’ een beetje bedrieglijk getal. De gemiddelde temperatuur wordt altijd in de schaduw gemeten. De temperatuur, die u overdag in de zon ervaart is een stuk aangenamer, dan u op grond van de stand van de thermometer zou verwachten.

Maar als de zon verdwijnt, dan is overal rond de Middellandse Zee's winters wat (bij)verwarming noodzakelijk. Goed om in de gaten te houden als u een appartement gaat huren en ook de caravan of kampeerauto moet over een goede verwarmingsmogelijkheid beschikken.

Lokale verschillen

Hou er rekening mee, dat klimatologische verschillen -zelfs over korte afstand- heel groot kunnen zijn. Van groot belang daarbij is, op welke hoogte u zich bevindt, op zeeniveau of in de bergen. Aan zee zal de temperatuur onder invloed van het relatief warme zeewater zelden onder nul komen. Dat betekent, dat de betrekkelijk zeldzame sneeuw daar ook nooit lang blijft liggen. In de bergen daalt de temperatuur met 0,6 graden per 100 meter stijging. Op 500 meter hoogte is het dus al 3 graden kouder dan aan zee! De meeste overwinteraars verblijven daarom in de buurt van de zee.

Verder is van belang, dat sommige plekken door hun ligging een heel aangenaam micro-klimaat hebben, terwijl het een klein stukje verderop een stuk onaangenamer kan zijn. Ik noem dat het “Benidorm-effect”. Wie vanuit Moraira naar Benidorm rijdt (ongeveer 25 km) kan vertrekken met regen en een half uur later in Benidorm in de zon op het strand zitten. De oorzaak is een goede rugdekking door bergen tegen koude en natte luchtstromingen uit noordelijke richting. Zo komt het zuidoosten van Spanje, zuiden van de Peloponnesos in Griekenland, de zuidkant van Kreta en de zuidkust van Turkije aan een overwegend warmer en zonniger klimaat dan de rest van deze gebieden.

Regen in Benidorm
Playa de Levante, Benidorm. Dat het er ook kan regenen, bewijst dit plaatje

Neerslag

Gemiddeld heeft het Middellandse Zee gebied in de winter 7 tot 10 dagen met neerslag per maand. Maar de feitelijke verschillen kunnen heel groot zijn. In sommige winters zie je aleen maar zon ('ha, alweer zon', roepen we dan), maar er zijn ook winters met veel grijze en natte dagen mogelijk.

Het is goed om het volgende in het achterhoofd te houden. Een erg droog klimaat is prettig als u niet van regen houdt, maar geen of weinig regen resulteert ook in een dor en tamelijk kaal landschap. Dat is dan ook, wat u bijvoorbeeld in Zuidoost-Spanje aantreft. Ofschoon deze hoek volgens de klimaatstatistiek de beste plek is om te overwinteren, is het landschap over grote delen kaal en stenig. Ik heb mensen diep teleurgesteld uit het -overigens prachtige- natuurpark Cabo da Gata terug zien komen. Zij gingen daar heen met ons beeld van een natuurpark: groen, bomen, stromend water, beschaduwde plekjes, etc. Het landschap is echter dor en de begroeiing bestaat uit lage stekelige struiken. Voor een groene natuur heb je regen nodig. Die groene natuur vindt je wel in bijvoorbeeld Griekenland en Turkije. De prijs daarvoor is meer neerslag. Het een kan niet zonder het ander!

Zeewater temperatuur meten
Meten is weten!

Temperatuur zeewater

Het water van de Middellandse Zee bereikt in de winter een minimum temperatuur van rond de 14 graden. Tot eind november kunt u over het algemeen nog redelijk comfortabel in zee zwemmen. Daarna zakt de temperatuur van het zeewater onder de 20 graden en dat blijft zo tot eind mei. De temperatuur komt dan weer boven de 20 graden, met een badwaterwarmte van 27 graden in augustus.

De les is deze. Wilt u nog lekker in zee zwemmen, dan moet u zo vroeg mogelijk in het najaar zuidwaarts trekken. Overigens zijn er veel Noord-Europeanen aan de Middellandse Zee, die ook midden in de winter nog in zee zwemmen. Uiteindelijk scheelt het minimum van 14 graden niet zoveel met het maximum van 18 graden, dat onze geliefde Noordzee in de zomer kan bereiken. 

De weergoden kijken niet naar statistieken

Omdat de statistiek steeds over gemiddelden gaat, is het heel goed mogelijk dat het weer dat u feitelijk meemaakt, sterk afwijkt van de gemiddelden, zowel positief als negatief. U kunt dus veel beter, maar ook veel slechter weer treffen dan u op grond van de gemiddelden zou kunnen verwachten.

Een beetje statistiek

Dan nu wat statistische informatie, om te beginnen van Nederland. De rij “hoogste” geeft het gemiddelde van de hoogste gemeten temperaturen in graden Celsius (over het algemeen dus de dagtemperaturen), de rij “laagste” is de gemiddelde nachttemperatuur en de rij ‘neerslag’ de gemiddelde neerslag in de betreffende maand in mm.

Nederland

De Bilt

okt

nov

dec

jan

feb

mrt

apr

mei

Hoogste

14,2

9,1

6,4

5,2

6,1

9,6

12,9

17,6

Laagste

6,5

3,2

1,3

0,0

-0,1

2,0

3,5

7,5

Neerslag

77

81

77

67

48

65

45

62

KNMI, Klimatologische normalen station De Bilt, 1971-2002

Spanje

Uit de gemiddelde cijfers van Malaga blijkt wel, dat er heel wat te winnen is met een reisje naar Spanje.


Malaga

okt

nov

dec

jan

feb

mrt

apr

mei

Hoogste

22

19

17

16

18

19

20

23

Laagste

13

10

9

8

9

10

10

12

Neerslag

58

118

112

82

76

60

40

22

Griekenland

En nu we toch bezig zijn met getallen nog maar wat cijfers van de winter in Griekenland. Kalamata ligt aan de zuidzijde van de Peloponnesos. In Noord-Griekenland is het kouder en op Kreta (gemiddeld) warmer dan in Kalamata.


Kalamata

okt

nov

dec

jan

feb

mrt

apr

mei

Hoogste

24,4

20,0

16,7

15,0

15,6

17,2

20,0

23,9

Laagste

12,8

9,4

7,2

5,6

5,6

6,7

8,9

12,2

Neerslag

98

140

153

113

100

73

48

23

Turkije

In de wintermaanden zijn de verschillen met Griekenland niet groot. Maar dat het af en toe flink kan regenen, is wel duidelijk. Denk er om, dat de Turkse hoogvlakte 's winters veel kouder is dan de kustgebieden! In het Turkse binnenland zijn echte winterse omstandigheden mogelijk. Denk hierom bij het plannen van uw trip.

Antalya

okt

nov

dec

jan

feb

mrt

apr

mei

Hoogste

26,1

20,6

16,1

14,4

15,0

17,8

21,1

25,0

Laagste

14,4

10,6

7,2

5,6

6,1

7,8

11,1

14,4

Neerslag

70

148

220

235

188

100

48

28