Fundadore Travels - Het andere Italië


Spanje Costa Blanca

Appartement 150 mtr.v.h.strand, wifi, Ned.TV, op het zuiden.€ 735,00 per maand.


 

 

Goed verzekerd

De heer en mevrouw Emmen (73) reizen al een aantal jaren regelmatig met hun camper naar de zon. Portugal ligt hun na aan het hart en ze verblijven daar graag, alles nog redelijk betaalbaar en weinig criminaliteit. Maar wat je ook doet, ook in Portugal kan het mis gaan. Dat merken ze als ze een dagje op stap gaan met het doel een mooie kerk te bezichtigen en op de film te zetten. Het is druk, heel druk zelfs, en ze vinden uiteindelijk een plekje aan de rand van het parkeerterrein, vlak bij de autobussen en de touringcars. Meestal blijft een van beide voor de veiligheid bij de camper, maar het weer is mooi, de stemming prima en de kerk lokt. Ze pakken hun spullen en wandelen samen de trappen op naar boven. Lang blijven ze niet weg, de camper staat immers onbewaakt. Later kunnen ze op de film wel zien hoe mooi het allemaal was. Als ze ongeveer 20 minuten later weer beneden zijn, zien ze tot hun schrik, dat de deur van de camper open staat. Is het dan toch mis gegaan? Al snel blijkt, dat inderdaad het geval te zijn. Het raam achter is geforceerd, waarschijnlijk zijn de “heren” daardoor binnen gekomen. Van binnen uit is de deur open gezet. Er zit weliswaar een alarm op, maar die zit op de onderste helft van de deur. Als je alleen de bovenste helft open doet, dan gaat het alarm niet af. Kennelijk slimme jongens, want dat hebben ze gezien. Alles is doorzocht, de tv is verdwenen, maar ook veel klein spul, een handtas met papieren, waaronder paspoorten en rijbewijzen en een bedrag aan geld. Het medeleven van omstanders is erg groot, maar niemand heeft iets gezien. Je snapt niet hoe het kan op klaarlichte dag, maar toch gebeurt het.

Een van de omstanders is zo vriendelijk met hen mee te gaan naar de politie. De aangifte neemt geruime tijd in beslag. Bij sluitingstijd van het bureau is de aangifte nog niet afgewikkeld, ze moeten de volgende dag terugkomen. Ze mogen op het parkeerterrein van de politie overnachten, veiliger kan toch niet.

Gelukkig zijn ze goed verzekerd, ook tegen diefstal van geld.. Ze hebben allebei een reisverzekering en de camper is inclusief inventaris voor 12.500 euro verzekerd via een kampeerautoverzekering. De totale schade aan camper en verdwenen zaken bedraagt 3500 euro, gerekend aan nieuwwaarde. Omdat ze goed verzekerd zijn, gaan ze er van uit dat alles uiteindelijk wel goed komt. De schade wordt bij alle drie verzekeraars gemeld. Dan begint het getouwtrek. De ene verzekering verwijst naar de andere en omgekeerd. Als uiteindelijk is vastgesteld, wie wat moet betalen, wordt de familie Emmen geconfronteerd met de “kleine lettertjes” van de polis. De verdwenen spullen uit de handtas en het geld worden niet vergoed. Deze zaken waren onbeheerd achtergelaten in een geparkeerde auto en dan is er geen dekking. Alleen als de camper op een kampeerterrein had gestaan, was er wel uitbetaald na inbraak. De vijf jaar oude tv bleek verzekeringtechnisch vrijwel afgeschreven, terwijl ze zelf dachten er nog minstens vijf jaar met plezier naar te zullen kijken. Ook veel andere kleine zaken troffen het zelfde lot: afgeschreven en te oud. Van de totale schade van 3500 euro werd uiteindelijk 750 euro vergoed. De teleurstelling bij de familie Emmen was groot, maar wat kun je er aan doen? Ze blijven er in ieder geval niet voor thuis, reizen doen ze nog steeds.

Camper met tralies vor de ramenInmiddels hebben ze de camper beter tegen inbraak beveiligd. De raampjes zijn voorzien van ijzeren stangen, die het een stuk moeilijker maken om binnen te komen. Gezien de leeftijd van de camper en veel van de inventaris aan boord hebben ze besloten alleen nog minimaal te verzekeren. Dat spaart in ieder geval een hoop premie en dat is het eerste verdiend.

 

 

 

 

 

Knop kadertekstNaar andere kaderteksten