Fundadore Travels - Het andere Italië


Spanje Costa Blanca

Appartement 150 mtr.v.h.strand, wifi, Ned.TV, op het zuiden.€ 735,00 per maand.


 

 

Wat doen we al die maanden?

De familie Te Wieske op camping MarjalGeertje en Herman uit Sluiskil zijn overwinteraars sinds 1998 en trouwe klanten van camping Marjal bij Guardamar del Segura.

‘Jaren voordat we er zelf aan toe waren, vertelde iemand me dat zijn camper ’s winters niet in de stalling ging, maar naar Spanje, naar de zon en de warmte. Dat ben ik nooit vergeten en toen onze tijd gekomen was, ben ik gaan uitzoeken hoe overwinteren werkt en waar je dan het beste naar toe kunt gaan’, vertelt Herman. Naar Spanje moet de reis gaan, dat is wel duidelijk, en voorbij Benidorm voor het warme weer. Samen met een plaatsgenoot wordt de eerste reis gemaakt en ze landen op camping La Marina. Dat was in die tijd nog een behoorlijk Spaanse camping, met veel bomen en schaduw en Spanjaarden in het weekend. Een paar kilometer verderop wordt een hagelnieuwe camping gebouwd, heel zonnig en van alle gemakken voorzien. Overdekt zwembad, verwarmde toiletgebouwtjes, allemaal zaken die in die tijd nog tamelijk zeldzaam waren op Spaanse overwintercampings. ‘We zijn dan ook al snel naar Marjal verkast en sindsdien hebben we hier een vaste plek’. Het voorzichtige begin met twee of drie maandjes overwinteren is intussen uitgegroeid tot een verblijf van oktober tot half mei.

Door mond-op- mond reclame is het aantal overwinteraars uit Sluiskil op camping Marjal intussen gegroeid tot negen. En dat is dan ook een belangrijke reden, waarom de familie Te Wieske steeds naar deze plek terug komt. ‘In oktober, als de een na de ander binnendruppelt op de camping,  is het net alsof de familie weer thuiskomt’ zegt Herman. ‘We drinken samen koffie en wisselen de ervaringen uit. Soms is er ook een droef moment, dan is er iemand afgevallen. We zijn nu eenmaal de jongste niet meer en sommigen kunnen door ziekte de reis niet meer maken en af en toe overlijdt er iemand. Maar we zijn dankbaar, dat we weer in Spanje zijn’.

TennissenHoe ze al die maanden omkrijgen? ‘Dat is niet moeilijk’, zegt Herman, ‘we komen eerder tijd te kort dan dat we tijd over hebben. Camping Marjal heeft een mooie tennisbaan, en tennissen is van oudsher een liefhebberij van ons'. De laatste tijd is het tennissen wat minder geworden -ook bij Geertje en Herman tellen de jaren- maar in plaats daarvan hebben ze het petanquen ontdekt. Hun enthousiasme heeft een behoorlijk aantal campingbewoners over de streep getrokken en nu is er een bloeiende internationale petanque vereniging. Trots laat Herman de zojuist gewonnen beker zien. Als ze niet hoeven te tennissen of te petanquen, dan springen ze samen met campinggenoten op de fiets. De omgeving van Guardamar is overwegend vlak en goed fietsbaar. Tochten van 40 kilometer of meer zijn geen uitzondering.  Onlangs waren ze nog in Santa Pola. Dan zijn er de gezamenlijke sociale activiteiten, zoals een verjaardag die gevierd moet worden met een borrel en een hapje, of een bezoek aan een museum.

En natuurlijk gaat ook het gewone leven door. Er moet eten worden gekocht, gekookt en afgewassen, brieven geschreven, de krant gelezen…. Soms is er onderhoudswerk aan de caravan of kampeerauto en er is altijd wel iemand op de camping, die verstand van zaken heeft en een handje wil helpen als je er zelf niet uitkomt. En gelukkig hoeft dat allemaal niet meer even snel in het halve donker na het werk te worden gedaan. Een kapot lampje repareren kan daarom al makkelijk een klus worden waar je een halve dag mee bezig bent, al gaat er meestal meer tijd om met de ‘werkbespreking’ dan met de eigenlijke reparatie.

Of ze volgend jaar weer komen? Zeker, zo lang de gezondheid het toelaat! De gezelligheid van het campingleven in Spanje willen ze niet missen. ‘Thuis zit je de wintermaanden meestal binnen, het kan niet anders vanwege de kou. Hier in Spanje leeft iedereen de meeste tijd buiten en als je je kop buiten de caravan steekt, dan is er altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Niet dat je altijd een praatje móet maken, maar het kán wel, en daar gaat het om’.

Knop nar fotoalbum'Overwinteren, wat is dat?'

Kadertekst knop Naar andere kanderteksten