Fundadore Travels - Het andere Italië


Spanje Costa Blanca

Appartement 150 mtr.v.h.strand, wifi, Ned.TV, op het zuiden.€ 735,00 per maand.


 

 

Vechten voor je bezit.

Bloemen

Voor Jos (74) en Barbara (65) uit Zaandam is reizen naar Spanje al lang niets bijzonders meer. Ze doen dat al een groot aantal jaren en inmiddels verblijven ze elk jaar geruime tijd in Spanje. Sinds kort zijn ze de gelukkige eigenaren van een heel fraai houten bungalowtje op een camping nabij Benidorm. Ze reizen met enige regelmaat heen en weer, de laatste tijd per vliegtuig, maar tot voor kort steeds per auto. Jos is een stevige vent, iemand waar je liever geen ruzie me krijgt en Barbara mag er ook wezen. Een ding hebben ze in ieder geval gemeen: ze zijn geen van beide op hun mondje gevallen, weten wat ze willen en laten zich de kaas niet van het brood eten. Zo’n instelling heeft voordelen, maar soms ook nadelen. Dat wordt duidelijk als ze verzeilt raken in een pijnlijke confrontatie met vier snelwegdieven in Frankrijk.

De Franse vrachtwagenchauffeurs zijn weer eens actief geweest met blokkeren van snelwegen. Als de ergste crisis voorbij is besluiten Jos en Barbara af te reizen naar hun stekje in Spanje. Ze reizen met een hagelnieuw Peugeot 106, hun reisgezelschap bestaat uit twee katten. Even voorbij Parijs stoppen ze voor een korte pauze en een plas op een grote parkeerplaats vlak voor de deur van het restaurant. Zoals altijd gaat de deur van de auto op slot, alleen de kofferbak staat open om de katten wat licht en lucht te geven. Ze gaan om de beurt het restaurant in, ze laten de auto en de katten niet alleen. Als Jos binnen is, staat Barbara alleen bij de auto. Op dat moment stopt er een Lancia vlak bij hun auto. Er stapt een keurige jongeman uit en die vraagt aan Barbara de weg naar Parijs. Ergens in haar achterhoofd vindt ze het een beetje vreemd want ze komen net uit Parijs, maar desondanks begint ze in haar beste Frans uit te leggen hoe je van hier weer richting Parijs kunt komen.

Halverwege haar verhaal roept de aardige jongeman iets naar de auto. Als uit het niets (de auto was op het eerste oog leeg) springen plotseling twee 'collega’s' uit de Lancia, een met een grote koevoet in de hand. Verbijsterd ziet Barbara, dat eerst de koevoet tussen de deur wordt gezet en als die niet snel genoeg open gaat met een forse klap door de ruit wordt geslagen. De keurige jongeman grist het tasje van de voorstoel en de drie rennen terug naar de Lancia.

Op dat moment ontwaakt Barbara uit haar verbijstering en de furie breekt in haar los. Ze stort zich op de keurige jongeman en grist het tasje weer uit zijn hand. Niet dat er veel waardevols in zit, want geld en papieren dragen ze op hun lijf. Alleen wat laatste spullen, bijeengepakt vlak voor vertrek (brillen, medicijnen en dergelijke) zitten in de handtas. Maar het idee dat iemand met haar spullen aan de haal gaat kan Barbara niet verdragen.

Op dat moment komt Jos naar buiten en ziet zijn vrouw worstelen met een onbekende jongeman. Hij snapt meteen wat er aan de hand is en sprint naar de auto, op zoek naar de krabpaal van de katten. Die kan hij zo snel niet vinden en dan stort hij zich met de blote vuist op een van de jongens. De jongens zijn minstens zo verbijsterd als Jos en Barbara. Weerstand, laat staan een echte knokpartij, hadden ze niet verwacht. Zoals de meeste dieven willen ze na de daad maar een ding: zo snel mogelijk weg. Zoals een slang van huid verwisselt, zo gehaaid werkt de jongen waarmee Jos worstelt zich uit zijn trui. Jos staat weer met lege handen. Intussen heeft ook Barbara moeten bezwijken voor de overmacht en ze is het tasje weer kwijt. Dan ziet Jos, dat er nog een chauffeur in de Lancia zit. Hij rukt de deur open en haalt uit voor een fikse klap. Nu worden onze jonge dieven echt boos en storten zich met z’n drieën op Jos. Hij krijgt een aantal rake klappen, hiertegen is zelfs Jos niet opgewassen. Als de storm over is springen de jongens in de auto en verdwijnen met grote haast.

Geblutst, gedeukt  en woedend blijven Jos en Barbara achter. Nog voordat ze iets tegen elkaar hebben kunnen zeggen is de politie er al. Kennelijk heeft iemand vanuit het restaurant gebeld naar de politiepost, nog geen honderd meter bij hen vandaan op hetzelfde parkeerterrein. Nu komen er ook allemaal mensen naar buiten om hun medeleven te betuigen. Dat is erg prettig, maar toen het op vechten aankwam was er kennelijk niemand thuis. Zelfs de vrachtwagenchauffeur vlak naast hen is door het kabaal heen geslapen, terwijl ze anders toch zo goed zijn in het leggen van blokkades en het knokken met de politie. Zo gaat dat.

Ze doen aangifte. Administratief is de wereld in ieder geval weer gezond. De politie is heel voorkomend, maar bellen mogen ze niet vanuit de politiepost. Een toevallig passerende Spanjaard biedt uitkomst en leent hen zijn GSM. Ze hebben namelijk een probleem: ze zitten nu met een auto zonder zijruit en moeten vanwege de katten eigenlijk zo snel mogelijk in Spanje zijn. Ze bellen de ANWB Lyon, die hen verwijst naar een sloper in Parijs voor een nieuwe ruit. Omdat ze in een hagelnieuwe auto rijden zien ze niet erg veel in dat advies en besluiten een noodreparatie te maken met een oude oliejas en veel touw. Daarmee kunnen ze in ieder geval weer rijden en ’s avonds om een uur of tien zijn ze in Valence-Sud, waar ze een hotel weten met een goede, video-bewaakte parkeerruimte. In samenspraak met de receptie wordt de auto dicht onder de camera geparkeerd en de receptie belooft er een extra oogje op te houden. Vanuit de kamer bellen ze opnieuw naar de ANWB Lyon. Tot zijn verrassing krijgt Jos daar een Frans sprekend bandje aan de lijn. Hij denkt, dat dat een vergissing moet zijn en probeert het nog een keer. Weer hetzelfde resultaat. ’s Ochtends om zeven uur nog steeds het bandje. Pas om negen uur krijgen ze contact. In Valence-Sud blijkt een bedrijf te zitten, dat hen aan een nieuwe zijruit kan helpen en van daaruit reizen ze zo snel mogelijk door naar Benidorm.

In Benidorm laten ze hun blutsen behandelen, veel blauwe plekken, maar gelukkig niets ernstigs. Als een van de jongemannen in zijn paniek had besloten de koevoet te gebruiken ter verdediging, was het waarschijnlijk heel anders afgelopen!

De namen van de betrokkenen zijn op hun verzoek gewijzigd.
Knop kadertekstNaar andere kaderteksten