Fundadore Travels - Het andere Italië


Spanje Costa Blanca

Appartement 150 mtr.v.h.strand, wifi, Ned.TV, op het zuiden.€ 735,00 per maand.


 

 

Overwinteren is niet hetzelfde als 'vakantie'

Inhoud van deze pagina:
De zorg voor wat u achterlaat || Emotionele problemen || Samen bespreken || Geef ‘inhoud’ aan uw overwintering

De zorg voor wat u achterlaat

Wat u achterlaat hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Ik noem een paar zaken: Familie (ouders, broers en zussen, kinderen en kleinkinderen), vrienden en kennissen, huisdieren (voor zover u die niet kunt meenemen), uw huis, uw auto(‘s), de regelmatige ontvangst van post, waaronder uw bank-, belasting- en overige belangrijke post waar u maar beter op kunt reageren (bekeuringen en mededelingen van uw verzekeringsmaatschappij, om maar eens wat te noemen). Maar ook uw vertrouwde winkel waar u alles kunt krijgen wat u lekker vindt, activiteiten in verenigingen en/of vrijwilligerswerk, de bibliotheek of boekwinkel voor een goed boek op zijn tijd, de Nederlandstalige TV, radio en krant.

Emotionele problemen

Skypende opa's en oma'sPraktische problemen blijken bijna altijd oplosbaar. Moeilijker is het met de emotionele problemen. (Groot)moeders missen de kinderen en kleinkinderen. (Groot)vaders doen dat ook, maar in de praktijk blijken (groot)moeders daar toch vaak wat meer moeite mee te hebben dan (groot)vaders. Bedenk echter, dat elke medaille ook een keerzijde heeft. Als ‘opa en oma’ niet elke dag beschikbaar zijn om op de kleintjes te passen, blijkt de waardering daarvoor bij de kinderen soms een stuk groter te worden. Als u er niet altijd bent, krijgt de tijd, die wel samen met de kinderen en kleinkinderen wordt doorgebracht, plotseling  meer waarde en wordt daarmee echte ‘quality-time’. Opa en oma kunnen vertellen van hun reizen en hun ‘avonturen’ in het zuiden. Kinderen en kleinkinderen hebben veel nieuws te vertellen, dat via de telefoon niet aan de orde is gekomen. Kortom, als je elkaar wat langere tijd niet ziet, kan dat heel verfrissend uitwerken op de relatie.

Skype-opa's en skype-oma's. Je ziet het steeds vaker dankzij de draadloze internetverbinding die tegenwoordig door bijna elke camping, hotel en appartement wordt aangeboden. Camping Giralda, Spanje.

Als uw (schoon)ouders nog leven, dan kan hun welzijn eveneens een bron van zorg zijn. Immers, in de meeste gevallen zullen zij al behoorlijk op jaren zijn. Dat is zeker een probleem, als zij in de praktijk voor een deel op uw zorg zijn aangewezen. Maar ook al is hun gezondheid nog prima en functioneren ze nog helemaal zelfstandig, er kan in een periode van meerdere maanden altijd iets gebeuren. De mobiele telefoon is hier een uitkomst. Bijna alle overwinteraars hebben er een bij zich, niet per se om er dagelijks mee te bellen, maar vooral om bereikbaar te zijn (en zelf te kunnen bellen) in noodgevallen. Bedenk, dat u tegenwoordig vanaf vrijwel elk punt op deze aarde in 24 uur thuis kunt zijn. Wie die kosten niet zelf kan of wil dragen, kan hiervoor een verzekering afsluiten.

Ook ‘heimwee’ in algemene zin is niet iets, dat alleen bij kleine kinderen voorkomt, volwassenen kunnen er ook onder lijden.

    Knop naar boven    

Samen bespreken

Het is verstandig deze zaken samen te bespreken, voordat u langere tijd op pad gaat. Als u van elkaar niet weet, hoe de ander er tegen aankijkt, dan kunt u onder uw palmboom aan de Middellandse Zee voor heel vervelende verrassingen komen staan. Als u echter deze dingen tevoren bespreekt, en er blijkt bij een van beiden een probleem te zijn, dan kan er vaak een compromis gevonden worden op basis waarvan de reis toch gemaakt kan worden.

Zo kan bijvoorbeeld een goed georganiseerde communicatiemogelijkheid met thuis al veel helpen. Kleine dingen, als het meenemen van wat foto’s, kan helpen bij het overwinnen van gevoelens van heimwee. Wie écht langere tijd weg gaat, kan overwegen een korte tussentijdse‘vakantie in eigen land in de overwintering in te bouwen. Even heen en weer met het openbaar vervoer (vliegtuig of bus) is relatief goedkoop en het geld hoeft dus niet een echte belemmering te zijn.

    Knop naar boven    

Geef ‘inhoud’ aan uw overwintering

Jeu de Boule op een camping

Minstens zo belangrijk als het goed regelen van de zorg voor de zaken die u achterlaat, is het geven van inhoud aan uw overwintering als u eenmaal weg bent. Wat dat inhoud is, is persoonsgebonden. Het is wel heel verstandig er over na te denken voordat u weggaat. Wie een paar weken op vakantie gaat, zal zich altijd wel amuseren. Alles moet verkend worden, nieuwe mensen, nieuwe omgeving, kortom genoeg te bekijken en te doen. Na een paar weken is het nieuwtje er echter af en zult u merken, dat op uw overwinterbestemming het leven zijn gewone gang neemt, ontbijt, koffie, krantje, afwas…. Het is heel prettig als u dan tevoren over de invulling van uw tijd hebt nagedacht.

De belangrijkste vraag daarbij is: wat is úw motief en het motief van uw partner (of wat zijn uw motieven, het kunnen er natuurlijk meer zijn) om te gaan overwinteren? Probeer op die vraag, samen met uw partner, een eerlijk antwoord te vinden. De vraag ‘waarheen gaan we en wat moet er in de bagage mee?’ is dan veel gemakkelijker te beantwoorden.

    Knop naar boven