Fundadore Travels - Het andere Italië


Spanje Costa Blanca

Appartement 150 mtr.v.h.strand, wifi, Ned.TV, op het zuiden.€ 735,00 per maand.


 

 

Overwinteren in Marokko

Het aantal overwinteraars neemt in Marokko de laatste paar jaar in flink tempo toe. Geen wonder, want als het in Spanje nog voelt als 'lente' dan voelt het in Marokko al als 'zomer'. En waar vindt je nog een camping voor 6 euro per dag en diesel voor voor een betaalbare prijs? Juist: In Marokko! Touroperators bieden fraaie stedentrips aan, die in een aantal gevallen tot echte overwinterreizen kunnen worden verlengd. Het 'Benidorm' van Marokko is zonder twijfel Agadir, een moderne stad met een fraai strand en veel accomodatie. Hier klikt u voor wereldwijde overwinteraccommodaties.

Overzichtskaart Marokko

Sidi Ifni. Wie vooral voor de zon overwintert, zit in ieder geval goed in Marokko.
Camping Sidi Ifni, Marokko

Klimaat

In Agadir is de gemiddelde dagtemperatuur in januari 20 graden en er valt 36 mm neerslag. In Spanje (Benidorm) is het dan gemiddeld 16 gr met 32 mm neerslag. Op het belangrijkste overwintercriterium -een goed klimaat- scoort Marokko beter dan de andere overwinterlanden rond de Middallandse Zee.

Afstand

Over de weg naar Agadir is ongeveer 3200 kilometer (2395 tot Algeciras in Spanje en dan nog 800 kilometer naar Agadir). Omdat er een stukje zee tussen Europa en Afrika zit, is voor de kamperende overwinteraar de veerboot onvermijdelijk. De meeste afvaarten vertrekken uit Algeciras in Spanje, maar u kunt ook vanuit Sète in Frankrijk vertrekken. Van Utrecht naar Sète is maar 1220 kilometer. Dat scheelt een slok op een borrel! Voor de vliegende hotel- en apparatement reiziger maakt de afstand niets uit.

Gezondheidszorg.

Marokko heeft een dicht net van staatgezondheidszorg. Waar geen arts in de buurt is, is altijd wel een ‘pharmacie’ en een ‘dispensaire’ met een bekwame verpleegkundige voor eerste hulp. Kleine stadjes hebben een hospitaaltje met enkele artsen. De artsen in de lokale ziekenhuizen zijn goed opgeleid en bekwaam. Waar het nog wel aan ontbreekt, is de beschikbaarheid van hulpmiddelen. Bij wat ingewikkeldere problemen is het daarom soms beter een private kliniek op te zoeken. Die vindt u in alle grote steden.

De souk van Sidi IfniActie

Sidi Ifni. Deze twee vrolijke Berbers verkopen souveniers aan toeristen.

U kunt -net als in Spanje en Portugal- kiezen voor een goede overwintercamping met een behoorlijk sociaal leven en daar maanden blijven staan. U kunt vissen in de zee, golfen op een van de fraaie golfbanen, vierwiel-safaris maken, een motorfiets huren en door de duinen scheuren, of lekker in de zon zitten en niets doen. Veel kamperende overwinteraars reizen van plaats naar plaats, daarbij niet gehinderd door exorbitante tarieven voor kort verblijf op campings. Marokko heeft een aantal prachtige steden, die elk voor zich een bezoek van meerdere dagen rechtvaardigen. Uit eten in een restaurant of een kopje muntthee nuttigen op een terras kan nog zonder eerst een tweede hypotheek te moeten aanvragen. De prachtigste kunstvoorwerpen zijn te koop tegen prijzen, die heel erg herinneren aan de vorige eeuw. Zowel de actieve als de passieve overwinteraar komt in Marokko ruimschoots aan zijn en haar trekken.

Accommodatie.

Terwijl de hotels maar mondjesmaat bezet zijn, zijn met name de kampeerauto reizigers ’s winters prominent aanwezig in Marokko. Er is dan ook een behoorlijk aanbod aan winteropen campings. De bezettingsgraad van de campings in een ruime straal rond Agadir is in de winter hoog. Vrij kamperen is formeel niet toegestaan, maar in de praktijk blijkt er van alles mogelijk. Veel campings bieden alleen de basisvoorzieningen (een standplaats, water, elektra en afvalverwijdering), maar er zijn ook enkele prima overwintercampings, die de vergelijking met een Spaanse overwintercamping goed kunnen doorstaan.

Wie zonder caravan of kampeerauto wil reizen, heeft in de winter in Marokko voldoende mogelijkheden om geschikte accommodatie te vinden, van heel goedkoop tot heel duur. Een ‘bungalow’ op een camping of een eenvoudig hotel voor rond de € 10 per nacht, maar u kunt ook een kamer nemen in een luxe hotel in het centrum van Marrakech voor meer dan € 200 per nacht. Touroperators bieden winterzon- en stedenreizen aan naar Marokko. In een aantal gevallen is het in overleg met de touroperator mogelijk een dergelijke reis te verlengen tot een echte overwintering.