Fundadore Travels - Het andere Italië


Spanje Costa Blanca

Appartement 150 mtr.v.h.strand, wifi, Ned.TV, op het zuiden.€ 735,00 per maand.


 

 

Overwinteren in Turkije

Turkije is als overwinterland flink in opkomst. Turkije is in principe geschikt voor alle categorieen overwinteraars, jong of oud, fit of minder fit, avontuurlijk of heel bezadigd. De Hollandse dokter en de Hollandse slager zult u er (nog?) niet aantreffen, maar overigens zijn alle voorzieningen aanwezig. Overwinteraccommodaties in Turkije treft u hier.

Overzichtskaart Turkije

Klimaat

Istanbul en het Turkse binnenland kunnen 's winters behoorlijk fris zijn, maar de Turkse zuidkust is heerlijk overwinterland. De gemiddelde temperatuur wijkt nauwelijks af van die van Griekenland. De zuidkust heeft een prima dekking door het hoge Taurus gebergte. Bij Antalya kunt u 's morgens in de korte broek over het strand wandelen en 's middags skiën!

Afstand

Naar Antalya helemaal over land rijdt u 3250 kilometer. Ter vergelijking: Benidorm in Spanje is 1990 kilometer rijden en naar Faro in Portugal rijdt u ruim 2300 kilometer. Voor kampeerautorijders een stevige rit, maar niet verder weg dan Agadir in Marokko. En in Turkije zelf, maar ook op de route heen en terug, is heel veel te zien en te avonturen! Voor vlieg-overwinteraars maakt het helemaal niets uit of de vlucht nu een half uurtje korter of langer is.

Een particuliere kliniek in Alanya.
Turkije

Gezondheid en gezondheidszorg

In Turkije is de publieke gezondheidszorg in ontwikkeling. Er wordt hard gewerkt om het systeem op Europees niveau te brengen. In Turkije zijn veel artsen, die hun opleiding geheel of ten dele in het buitenland hebben genoten. Met wat Engels, Duits en soms Frans kunt u over het algemeen wel communiceren. In Istanboel vindt u buitenlandse (waaronder Amerikaanse, Oostenrijkse, Franse en Duitse) ziekenhuizen. In Izmir is een Amerikaans en een Joods ziekenhuis.

In de toeristische gebieden (Turkse Riviera) is een wat ruimer aanbod aan private gezondheidszorg. Deze private klinieken richten zich duidelijk op buitenlanders.

Het is verstandig om in private klinieken (niet alleen in Turkije!) zelf ‘de vinger aan de pols’ te houden. Soms is er een overdaad aan behandeling, waarbij de indruk ontstaat dat het verhogen van de omzet van minstens zo groot belang werd geacht als het genezen van de patiënt!

Actie

Het Cleopatra strand in Antalya in februari

Wie in Turkije in de winter op zoek is naar georganiseerde activiteit, zal die -buiten Istanbul- voornamelijk rond Kemer, Side, Antalya en Alanya moeten zoeken, waar ook in die periode busreizen, trips en excursies worden aangeboden. Turkije is heel rijk is aan cultuurschatten uit de klassieke Griekse traditie. Volgens sommigen liggen de fraaiste tempels in Turkije, en niet in Griekenland. Dat is ook niet verwonderlijk als u bedenkt, dat Griekenland en (West-)Turkije heel lang een eenheid vormden.

In Turkije is het (overwinter)toerisme stevig in ontwikkeling. In Antalya, Alanya, Kemer en Side wordt flink gebouwd, met de nadruk op Alanya. Turken mopperen over de ‘kaalslag’ langs de kust ten behoeve van het toerisme en -deels- de kassenbouw. Maar het zijn nog geen 'Spaanse toestanden' en grote gebieden zijn onberoerd en een genot voor het oog.

Het Cleopatra strand in Antalya in februari

Accommodatie

Vanaf Kusadasi aan de westkust, maar vooral aan de zuidkust (de Turkse Riviera, Antalya, Side en Alanya) vindt u via touroperators een rijk aanbod aan hotels en appartementen, vaak met halfpension of all inclusive. De individuele reiziger kan gemakkelijk ter plaatse een hotel of appartement boeken.

De kampeertoerist vindt voldoende winteropen campings, al is de kwaliteit over het algemeen niet erg hoog. Op heel veel campings zult u 's winters de enige gast zijn. Vrij kamperen is in Turkije formeel toegestaan. De prijzen van accommodatie en levensonderhoud zijn concurrerend.