Fundadore Travels - Het andere Italië


Spanje Costa Blanca

Appartement 150 mtr.v.h.strand, wifi, Ned.TV, op het zuiden.€ 735,00 per maand.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overwinteren en winterzon aan de Costa Blanca

Costa Blanca betekent 'Blanke Kust'. De Costa Blanca loopt van Valencia via Benidorm en Alicante tot aan Cartagena. Voor tientallen overwinteraccommodaties aan de Costa Blanca klikt u hier.

Beroemde en rijke mensen hebben altijd al overwinterd, maar het 'overwinteren voor iedereen' is in de zestiger jaren van de vorige eeuw vooral in en rond Benidorm op gang gekomen. De Algemene Ouderdoms Wet (AOW) van vadertje Drees zorgde voor een vast inkomen voor iedere 65-plusser. Veel mensen uit voormalig Nederlands Indië hadden de tropische warmte nog in hun botten en zochten -en vonden- aangenamere oorden om de winter door te brengen in Spanje aan de Costa Blanca. De Spanjaarden zelf ontdekten, dat zij door het aantrekken van gepensioneerde wintergasten, de seizoensgevoeligheid van de toeristenindustrie flink konden verkleinen. Dat het Spaanse beleid succes heeft gehad, kunt u zien op de foto hieronder: Een zonnige zondagochtend in januari aan de Playa de Levante in Benidorm. Net zo druk als 's zomers, maar de gemiddelde leeftijd ligt wel 30 jaar hoger!

Benidorm, de boulevard langs de Playa de Levante is 's winters net zo druk dan 's zomers

Ofschoon nog steeds veel Nederlanders naar Benidorm trekken om te overwinteren, zijn de nationaliteiten nu veel meer gemengd. Veel Engelsen en Duitsers, maar ook heel veel Spaanse bejaarden hebben Benidorm ontdekt als winterbestemming. Maar de Nederlands sprekende kolonie is nog steeds prominent aanwezig.

Wie contact zoekt met Nederlanders, kan eens kijken op de website van de Nederlandse Vereniging Costa Blanca Er zijn veel activiteiten, cursussen, etc. En u treft er mensen, die u bij vragen of problemen kunnen helpen.

De Belgische slager in Benidorm

(links) De Belgische (en Nederlandse!) slager, de Nederlandse supermarkt, huisartsen, klinieken, thuiszorg, café en restaurant, opticien, kapper, u bedenkt het maar, alles is in een Nederlandstalige variant te krijgen. Toen wij 12 jaar geleden voor het eerst overwinterden in Benidorm, bestelde ik mijn biertje in het Spaans: 'Dos cerveza, por favor'. De verbaasde reactie van de ober luidde: 'Awel meneer, gij kunt hier wel Nederlands spreken hoor!'.

 

De Thuiszorg Costa Blanca vergadert

 

(rechts) De Thuiszorg bespreekt het dagprogramma. Ook als de gezondheid nalaat, kan er nog steeds overwinterd worden. Benidorm heeft een groot aanbod aan gespecialiseerde zorg voor ouderen.

 

 

Zonsondergang over oud Benidorm

(links) Zonsondergang over oud Benidorm. Het begon ooit als een bescheiden vissersplaatsje. Dat oude Benidorm bestaat nog steeds, maar ligt nu ingeklemd tussen de hoogbouw van de Playa de Poniente en de Playa de Levante. Maar de zonsondergang wordt er niet minder fraai van, voor wie het zien wil.

 

Kaartverkopers voor de nachtclub in Benidorm

 

 

 

(rechts) Avontuurlijke jongelui proberen wat bij te verdienen door bejaarde slenteraars binnen te lokken in een nachtclub. De kracht van Benidorm is, dat er werkelijk alles te koop is. Van hoogstaande cultuur tot het meest platte vermaak. De concurrentiestrijd is hevig, en koopjes zijn er dus best te halen.

 

Zelfverdediging voor vrouwen, een cursus aangeboden door camping Cap Blanch

 

 

 

 

 

(links) Ofschoon Benidorm vooral beroemd is vanwege de skyline met de torenhoge appartementsgebouwen en hotels, wordt er ook op grote schaal op campings in en rond Benidorm overwinterd. Camping Cap Blanch biedt een cursus 'zelfverdediging voor vrouwen' aan, maar aerobic kan natuurlijk ook.

 

 

Camping Kiki Park staat 's winters meestal helemaal vol

 

(rechts) Klimatologisch kunnen 's winters de verschillen tussen de Costa Blanca ten noorden van Benidorm en ten zuiden van Benidorm nog behoorlijk groot zijn. Uitlopers van de Sierra del Carrascal beschermen in de winter Benidorm tegen de koude van de Spaanse hoogvlakte. Maar de verschillen zijn niet zo groot, dat het aangename overwinteren in gevaar komt. Aan de Costa Blanca tussen Valencia en Benidorm wordt op grote schaal overwinterd. Hiernaast een van de populaire campings, Kiko Park bij Olivia.

 

 

Camping La MarinaTen zuiden van Benidorm tref je 'op elke hoek van de straat' overwinteraars. De campings zijn heel goed gevuld, je zou bijna denken dat het hoogseizoen in de winter is, in plaats van in de zomer. La Mariana (links) heeft zich helemaal op de overwinteraars gespecialiseerd. In de bad- en toiletgelegenheden waan je je eerder bij HIlton dan op een camping. La Manga (onder) is een hele grote en erg populaire overwintercamping aan de Mar Menor.

 

 

 

 

Bekende toeristische attractie in de omgeving is het dadelpalmbos van Elche.